Cele mai bune diete în 2023: dieta mediteraneană
Alex

Scris de Alex

6 Martie 2023

Dacă te numeri printre cei care încă de la finalul lui 2022 s-au gândit că e nevoie de o schimbare în noul an… we know the feeling! Laughing Așa că a venit momentul să ne concentrăm asupra unui stil de viață ceva mai sănătos.

Pentru că nu credem în dietele minune, am optat pentru un regim alimentar de lungă durată, lăudat de nutriționiști, de doctori și inclusiv de cei care l-au încercat deja. Îți prezentăm dieta mediteraneană, un regim alimentar delicios, simplu de urmat și care dă rezultate excelente. Mai mult decât atât, a fost votată de experți ca fiind cea mai bună dietă în 2013.

dieta mediteraneana

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ce este dieta mediteraneană

Deși probabil că nu ai auzit de ea, dieta mediteraneană nu este deloc nouă. Acest stil de viață a fost promovat de nutriționiști de zeci de ani, însă, în ultimii ani a ajuns în atenția publicului pentru că atât specialiștii, cât și o mulțime de vedete de la Hollywood, jură că acest regim dă rezultate excelente.

Ce este dieta mediteraneană? Apărut inițial în perioada anilor 60, acest regim se bazează pe mâncărurile tradiționale consumate de popoarele mediteraneene, precum Italia sau Grecia. Studiile arată că, spre exemplu, Italia este una dintre țările cu cea mai mică rată de obezitate în rândul adulților, din Europa. Procentul este undeva la 10% în timp ce în țări precum Anglia avem de-a face cu un procent de 63.8%.

Nu putem astfel să nu ne întrebăm ce fac bine italienii și unde greșesc englezii. Răspunsul e simplu: este vorba despre două stiluri de viață și de nutriție complet diferite.

În cazul regimului mediteranean, care a fost votat drept cea mai bună dietă în 2023, se pune accentul pe mâncăruri neprocesate, cu precădere: legume, fructe, pește, fructe de mare, diferite tipuri de nuci și alune și ulei de măsline.

regimul mediteranean

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Beneficiile dietei mediteraneene

De ce a ajuns dieta mediteraneană să fie considerată cea mai bună dietă în 2013? Pentru că beneficiile sale sunt incontestabile. Mai mult decât atât, este un regim alimentar ideal pentru cei care iubesc să mănânce! Da, ai citit bine!
Mai jos o să discutăm și despre restricțiile acestui regim, însă până atunci îți spunem că această dietă îți dă voie să mănânci mult și BUN!

Dacă ar fi să enumerăm toate beneficiile dietei mediteraneene ne-am alege cu un articol prea lung, pe care sigur nu o să ai răbdare să-l citești, așa că îți facem un sumar, astfel încât să ai informațiile importante de care ai nevoie Wink. Acest regim te ajută să slăbești, previne riscul atacului de cord, previne riscul infarctului, reduce riscul diabetului și a morții premature. Ce poate să fie mai bun decât un regim delicios care te ajută să trăiești mai mult?

cea mai buna dieta 2018

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ce să mănânci și ce să eviți

Bun! Acum că am stabilit că această super dietă este exact ce-ți trebuie pentru 2023, hai să-ți spunem ce ai de făcut ca să vezi rezultate.

În primul rând, trebuie să știi că acest regim apare în diferite variante și asta pentru că există o mulțime de țări care au deschidere la Marea Mediterană, iar locuitorii lor nu mănâncă toți același lucru. Regulile de bază sunt însă aceleași.

Ce să mănânci

În principal, dieta rediteraneană se bazează pe un consum mare de legume. Cel mai bine este să consumi: roșii, broccoli, spanac, ceapă, morcovi, varză de Brussels, castraveți etc. Poți astfel să-ți faci o mulțime de salate, supe de legume, legume la grătar, la cuptor, la aburi, ghiveci și ce mai vrei tu. Posibilitățile sunt infinite.

De asemenea, trebuie să mănânci multe fructe. Alege: mere, banane, portocale, lămâie, pere, căpșuni, struguri, smochine, pepene, caise, ananas etc. După cum vezi, în listă sunt trecute și fructe cu un conținut mai ridicat de calorii precum banele sau strugurii. Pe acestea încearcă să le consumi mai moderat, însă când vine vorba despre mere, ananas sau portocale poți să mănânci cât vrei.

Dieta mediteraneană se mai bazează și pe: fasole, linte, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, paste, pâine neagră, cartofi sau cartofi dulci. Desigur, când e vorba de cartofi și alte mâncăruri despre care știi că au un conținut ridicat de calorii e nevoie de puțină moderație.

De asemenea, e mare diferență între a mânca un pun de semințe de floarea soarelui sau a mânca toată punga. Trebuie să fii atent la cantități, mai ales dacă ai început acest regim pentru că vrei să dai jos din greutate.

Ce mai poți să mănânci dacă alegi să ții cea mai bună dietă în 2023? De exemplu poți alege aproape orice fel de pește, precum: somon, sardine sau ton, dar și fructe de mare. De asemenea, poți să mănânci orez brun sau porumb.

Mâncarea mediteraneană este celebră în toată lumea pentru aromele sale excepționale. De aceea, din regimul tău nu trebuie să lipsească mirodeniile. Condimentează-ți mesele cu: usturoi, busuioc, mentă, oregano, scorțișoară, piper, rozmarin, nucșoară.

De asemenea, poți să mănânci grăsimi sănătoase precum: ulei extravirgin de măsline, avocado sau măsline.
În ceea ce privește carnea și produsele animale, poți să alegi dintre: iaurt grecesc, brânză, carne de pui, rață și curcan.

Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedere că trebuie să bei 2 litri de apă în fiecare zi.

dieta 2018

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ce să nu mănânci

Aproape că ne-a dat o lacrimă de fericire când am descoperit dieta mediteraneană și asta pentru că îți dă voie să consumi mâncăruri excelente Laughing. Există însă și câteva restricții.

Orice fel de mâncare procesată nu este recomandată dacă dorești ca acest regim să aibă rezultate. De asemenea, trebuie să spui adio dulciurilor și zahărului (nu-l pui nici măcar în ceai sau cafea). Din bucătăria ta trebuie să lipsească și pâinea albă, margarina, uleiul de soia, carnea procesată (cârnați sau crenvurști). De asemenea, încearcă să nu mănânci mese semipreparate sau produse care se vor a fi de “dietă”.

dieta mediteraneana

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De ce ai să te îndrăgostești de dieta mediteraneană

Așa cum am spus mai sus, acest regim alimentar îți permite să ai un stil de viață sănătos, fără a te obliga să renunți la mâncărurile preferate.  Adică ai voie să mănânci paste! PASTE! Desigur, e nevoie de puțină moderație și atenție la cantitatea consumată.

Iată câteva motive pentru care deta mediteraneană o să se transforme în noul tău stil de viață:

  • Ai acces la o gamă largă de mâncăruri dintre care poți alege
  • Poți să fii creativ când vine vorba de mesele tale
  • Ai voie să bei alcool (un singur pahar de vin pe zi)
  • Poți să bei ceai și cafea (fără zahăr sau îndulcitori)
  • Tu decizi ce mănânci la fiecare masă

dieta mediteraneana 2018

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Nu știi de unde să începi? Iată câteva rețete be baza dietei mediteraneene pe care să le încerci: 

Ai încercat deja dieta mediteraneană? Spune-ne cum a decurs pentru tine!