De ce nu slăbești: 10 motive pentru care nu scapi de kilogramele în plus
Mihai

Scris de Mihai

12 August 2024

Cu toții ne dorim să avem un corp sănătos și zvelt însă uneori pare imposibil să dăm jos din greutate, chiar și atunci când e vorba de doar câteva kilograme. Te întrebi de ce nicio dietă nu pare că dă rezultate? De ce nu slăbești? Iată câteva greșeli comune de care suntem vinovați majoritatea dintre noi și ce trebuie să faci ca să slăbești sănătos.

 

Nu mănânci la orele potrivite

 

Știm că uneori pare aproape imposibil să-ți faci timp să mănânci corect, mai ales dacă ai o grămadă de alte lucruri pe cap. Totuși, dacă vrei să slăbești sănătos și să vezi rezultate durabile, trebuie să ai mare grijă când mănânci. O greșeală frecventă este săritul peste micul dejun, căruia nu degeaba i se spune cea mai importantă masă a zilei.

 

Indiferent cât de aglomerat este programul tău asigură-te că mănânci cele trei mese principale (mic dejun, prânz și cină) și între ele ai cel puțin două gustări sănătoase. De asemenea, printre cele mai importante sfaturi pentru slăbit se numără și atenția la orele la care mănânci. Prima masă ar trebui să nu fie mai târziu de o oră după ce te-ai trezit, în timp ce masa de cină trebuie luată până în ora 19. Chiar dacă mănânci atent, mâncarea pe care o consumi la 10 noaptea nu o să aibă efecte prea bune asupra organismului tău.

 

cum sa slabesti sanatos

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

 

Mănânci pe fugă

 

Te-ai obișnuit să-ți iei micul dejun la volan sau să consideri că prânzul e o merdenea pe care o înfuleci în timp ce lucrezi? Ei bine, acesta s-ar putea să fie unul dintre răspunsurile la întrebarea: de ce nu slăbesc. Mesele luate pe fugă, unde atenția ta este în altă parte, nu au efectul dorit asupra organismului. Astfel, încearcă să-ți aloci cel puțin jumătate de oră pentru fiecare masă importantă din zi. Încearcă să nu-ți distragi atenția uitându-te la TV sau butonând telefonul și mănâncă încet. Atunci când mănânci reped riști să consumi mai mult decât aveai, de fapt, nevoie.

 

Mănânci prea multe calorii

 

Dacă vrei să slăbești trebuie să fii atent și la compoziția mâncărurilor pe care le consumi. Ai renunțat la carne și ai ales fructele uscate? Atunci probabil ai făcut mai mult rău decât bine. Încearcă să te documentezi referitor la numărul de calorii pe care le conține mâncarea aleasă de tine. Există fructe și legume care au un conținut caloric ridicat, pe care apoi nu apuci să le arzi.

 

Ai la dispoziție o mulțime de aplicații care te pot ajuta să calculezi câte calorii consumi, dar și o mulțime de site-uri care o să-ți spună cam care este conținutul caloric din fiecare tip de mâncare.

 

 

Nu exersezi sau te antrenezi prea puțin

 

Nu există nicio cale miraculoasă prin care să poți să slăbești sănătos, fără să depui și puțin efort. Vorbim despre orele petrecute la sala de fitness sau practicând alte sporturi care să te ajute să dai jos din kilograme. Dacă te întrebi de ce nu slăbești, s-ar putea ca de vină să fie lipsa exercițiilor fizice. Dacă mergi la sală o dată pe săptămână sau nu te antrenezi deloc, s-ar putea să ai de așteptat mult și bine până să vezi rezultate.

 

Fă-ți timp pentru cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi și încearcă să te antrenezi pentru o oră măcar de 3 ori pe săptămână. Cu cât muncești mai mult, cu atât ai să vezi rezultate mai devreme. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să te muți în sala de fitness! Ai grijă să nu-ți epuizezi corpul și nu transforma sportul într-o activitate frustrantă.

 

Bei sucuri și alcool

 

Ești cât se poate de atent când vine vorba de mâncare, însă bei tot felul de sucuri dulci? Avem o problemă! Printre cele mai importante sfaturi ca să slăbești este atenția la tipul de lichide pe care-l bei. Apa este pe primul loc! Apoi, urmează ceaiurile neîndulcite și cafeaua (în cantități rezonabile). Sucurile acidulate, sucurile cu un conținut mare de zahăr și băuturile precum ciocolata caldă sunt interzise. Acestea au un conținut foarte mare de zahăr care nu numai că te poate face să iei în greutate, dar poate duce și la diferite boli. De asemenea, dacă vrei să slăbești trebuie să stai departe de alcool. Cu cât mai puțin (de preferat deloc), cu atât o să ai rezultate mai bune. 

 

Nu dormi cum trebuie

 

Te întrebi cum să slăbești sănătos? Somnul odihnitor este vital. Da, probabil că nu te așteptai ca somnul să fie de vină, însă, dacă nu te odihnești cum trebuie o să-ți fie destul de greu să slăbești. Atunci când dormi, organismul își ia energia de care are nevoie, iar dacă nu acorzi destule ore somnului, corpul tău își va lua energia necesară din mâncare. Nu numai că nu o să te poți concentra, dar dacă nu te odihnești destul o să-ți fie foame mai des.

Nu bei destulă apă

 

Așa cum spuneam și mai sus, dacă vrei să slăbești trebuie să ai mare atenție ce lichide consumi. Apa te poate ajuta extrem de mult. Dacă bei cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi nu o să-ți fie la fel de foame. Poți să adaugi și câteva picături de zeamă de lămâie în paharul cu apă. Acest truc o să-ți taie din pofta de mâncare și te ferește de răceli.

 

sfaturi pentru slabit

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

 

Mănânci prea des sau prea rar

 

Ai zile în care mănânci o sigură dată pe zi? Deși pare că mănânci puțin, organismul tău nu vede lucrurile chiar așa. Atunci când mănânci prea rar s-ar putea ca singura ta masă să fie o adevărată bombă calorică pentru că, după cum e și normal, ți-e foarte foame. De asemenea, dacă nu mănânci destul de des, organismul tău se va descurca cu ce are și va păstra cât mai mult din ceea ce-i dai. Astfel, deși pare că mănânci puțin o să te trezești cu kilograme în plus.

 

La popul opus se află cei care-și petrec aproape toată ziua ronțăind câte ceva. Acest comportament este probabil cea mai scurtă rută către îngrășare.

Ai așteptări care nu au legătură cu realitatea

 

Ți-ai propus să slăbești 10 kilograme în 2 săptămâni? Te invităm să revii cu picioarele pe pământ. Așteptările tale nu numai că sunt periculoase, dar sunt aproape imposibil de dus la bun sfârșit. Stabilește-ți obiective realiste chiar dacă o să dureze ceva mai mult până când o să vezi rezultatele dorite. Încă un sfat ca să slăbești și să ai parte de rezultate de durată: dacă slăbești rapid șansele să pui la loc kilogramele este destul de mare. Încearcă să-ți transformi stilul de viață astfel încât kilogramele în plus să dispară treptat, fără să revii la obiceiurile proaste după ce le-ai dat jos.

 

Te recompensezi cu mâncare sau dulciuri

 

Relația pe care o avem cu mâncarea și felul în care ne raportăm la ea este cât se poate de important. Nu sunt puțini cei care ajung să trateze mâncarea ca pe un soi de recompensă. Am avut o zi grea, merit o pizza întreagă. Am muncit foarte mult, o să mă recompensez cu ciocolată. Dacă genul acesta de discuții au loc în mintea ta, e cazul să-ți schimbi relația cu mâncarea.

 

de ce nu slabesti

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

 

Tu ce sfaturi pentru slăbit poți să ne dai?