Cu toții știm că legumele sunt cele mai importante alimente din dieta noastră, dar, uneori, ne mai săturăm de aceleași salate și aceleași meniuri cu legume. Dacă ești în căutarea unor rețete vegetariene, îți propun câteva variante de legume la cuptor delicioase, care merg de minune cu două sosuri de iaurt, dar și cu chiftele de zucchini. Stai liniștită, îți arăt cum să le faci pe toate!
#1 Morcovi la cuptor
Ingrediente:
- 3 morcovi mari
- sare
- piper
- oregano
- ½ linguriță usturoi granulat
- 2 linguri zeamă de lămâie
- mix de boia dulce și iute sau chili pudră
#2 Zucchini la cuptor
Ingrediente:
- 2 zucchini mari
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță pesmet amestecată cu 2 lingurițe de parmezan
- sare
- piper
#3 Cartofi dulci la cuptor
Ingrediente:
- 3 cartofi dulci
- 3 linguri ulei de măsline
- sare de mare
- boia afumată
- curry (opțional)
#4 Cartofi la cuptor
Ingrediente:
- 2 linguri ulei de măsline
- sare de mare
- 2 linguri făină de mălai
- 2 lingurițe de parmezan (opțional)
Mod de preparare
Încălzește cuptorul la 180 de grade. Pentru toate legumele la cuptor se procedează la fel. Legumele se spală, se curăță de coajă acolo unde este necesar, se taie fâșii, se condimentează separat și se pun, fiecare, în câte o tavă. Lasă legumele să se coacă timp de aproximativ 20 de minute sau până când sunt gata.
Dacă ai făcut o porție prea generoasă, le poți păstra în firgider până a doua zi când poți prepara cu aceste legume o salată delicioasă cu năut și frunze de salată.
Sos de iaurt (varianta 1)
Ingrediente:
- 1 cutie iaurt grecesc
- zeama de la o jumătate de lămâie
- sare de mare roz (neiodată)
- 1 linguriță de muștar Dijon
- 1 vârf de linguriță de miere
Sos de iaurt (varianta 2)
Ingrediente:
- 1 cutie iaurt grecesc
- sare de mare
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 1 linguriță maioneză
- câteva fire de chives sau ceapă verde tăiate foarte fin
Mod de preparare
Pentru ambele variante de sos de iaurt nu trebuie decât să amesteci ingredientele până ce obții o compoziție omogenă.
Chiftele de zucchini
Ingrediente:
- 3 zucchini
- 2 ouă
- 4 - 5 linguri de făină
- 1 linguriță praf de copt
- ulei vegetal de floarea soarelui
- câteva fire de chives sau ceapă verde tăiate fin
- sare
- parmezan (opțional)
- porumb boabe (opțional)
Mod de preparare
Spală zucchini, curăță-i de coajă, dă-i prin răzătoare și stoarce-i de apă. Amestecă zucchini rași cu restul ingredientelor i formează chiftele cu mâna sau cu cupa de înghețată. Prăjește chiftelele în ulei.
Poți să prepari chiftele de zucchini și la cuptor. Nu trebuie decât să le pui într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și să le coci la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 20 - 25 de minute. Pe la jumătatea timpului de coacere întoarce fiecare chiftea.
Poftă bună!