Somonul este un ingredient minune care nu doar că se prepară rapid, este și benefic pentru sănătatea noastră. De aceea, vreau să-ți propun câteva rețete cu somon pe care sigur le poți pregăti și tu în doar câteva minute.
#1 Somon la cuptor cu sparanghel
Ingrediente:
- 1 bucată somon proaspăt
- 1 lămâie
- roșii cherry
- 3 tije de sparanghel
- sare
- sare grunjoasă
Ingrediente dressing:
- coriandru proaspăt
- 1 cățel de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline presat
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 1 lingură de sirop de agave
- 2 linguri de iaurt grecesc
- sare
- piper
Mod de preparare:
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se așază feliile de somon, peste se pun felii de lămâie, tijele de sparanghel curățate, spălate și scurse, și roșiile cherry. Peste se presară sare grunjoasă. Se lasă la cuptorul încins între 18 și 30 de minute, până când atât carnea, cât și legumele sunt gătite.
Între timp de pregătește dressing-ul. Se amestecă în blender coriandrul, usturoiul, uleiul de măsline și zeama de lămâie. Se toarnă amestecul într-un vas și se adaugă siropul de agave, iaurtul, sare și piper după gust și, eventual, încă o lingură de ulei de măsline dacă mai este necesar.
Somonul se servește cu roșiile cherry și sparanghelul.
Opțional această rețetă de somon se poate servi și cu orez. O cană de orez se fierbe în apă cu sare. Când orezul este fiert, dar mai este puțină apă în oală, se oprește focul și se adaugă puțin ulei de măsline sau de susan și o mână de parmezan ras.
#2 Somon la tigaie cu salată
Ingrediente:
- 1 bucată somon proaspăt
- frunze mixte de salată
- roșii cherry roșii și galbene
- 1 ceapă verde
- ulei de susan
- 2 cuburi de parmezan
- sare
Ingrediente sos soia:
- 1 lingură ketchup
- 1 linguriță muștar de Dijon
- 1 linguriță sirop de agave sau miere
- 1 vf sare
- 2 linguri sos de soia
- semințe de susan (opțional)
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele pentru sosul de soia. Se asezonează somonul cu sare și se lasă la cuptor 15 – 18 minute, iar apoi se pune într-o tigaie și se toarnă peste sosul de soia. Se gătește aproximativ 2 – 3 minute.
Salata mixtă se spală și se amestecă cu roșiile cherry tăiate în jumătăți, ceapa verde tăiată felii și cuburile de parmezan tăiate felii subțiri. Se stropește totul cu ulei de susan și peste se pune bucata de somon.
#3 Tăiței de orez cu somon la grătar
Ingrediente:
- 1 bucată somon
- tăiței de orez
- unt nesărat
- chives
- sare
Mod de preparare:
Bucata de somon se asezonează cu sare și se pune pe grătar câteva minute.
Tăiețeii de orez se fierb, se scurg și se trag într-o tigaie cu unt nesărat. Când untul se topește se adaugă somonul prăjit, mărunțit, și se amestecă puțin. Preparatul se servește cu fire de chives mărunțite și, după gust, cu parmezan ras.
Poftă bună!