Rețeta FIT: orez cu legume
Mihai

Scris de Mihai

18 Mai 2021

Orezul cu legume este un preparat clasic, versatil și extrem de gustos. Rețeta pe care ți-am pregătit-o îți va oferi un preparat cu o explozie de arome, plin de culori, care îți vor încânta pailele gustative. Poate fi servit ca fel principal sau garnitură.

Ingrediente (4 porții)

  • 200 g orez basmati (sau orez cu bob lung)
  • 1 morcov, tăiat cuburi mici
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cuburi
  • 100 g mazăre congelată (sau proaspătă)
  • 100 g broccoli, desfăcut în buchețele mici
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, pisați
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 500 ml supă de legume (sau apă)
  • 1 linguriță de turmeric (pentru o culoare aurie)
  • 1/2 linguriță de boia dulce
  • Sare și piper după gust
  • O mână de pătrunjel proaspăt, tocat, pentru decor

orez cu legume

Fotografie preluata de pe https://elements.envato.com/ © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mod de preparare

  1. Spală orezul sub jet de apă rece până apa devine limpede. Acest pas ajută la îndepărtarea excesului de amidon și previne lipirea boabelor.
  2. Într-o cratiță mare, încinge uleiul de măsline. Adaugă ceapa și usturoiul și călește-le 1-2 minute, până devin translucide. Pune morcovul și ardeiul gras și gătește-le încă 3-4 minute, până devin ușor moi.
  3. Presară turmericul și boiaua peste legume, amestecând bine, pentru ca aromele să se combine.
  4. Pune orezul spălat în cratiță și amestecă bine pentru a-l acoperi cu condimentele. Toarnă supa de legume și adaugă un praf de sare și piper. Lasă să dea în clocot.
  5. Reduce focul la minim, acoperă cratița cu un capac și lasă orezul să fiarbă timp de 12-15 minute, până când lichidul este complet absorbit și orezul este fraged.
  6. În ultimele 5 minute de gătire, pune mazărea și buchețelele de broccoli peste orez (poți să le opărești înainte, dacă preferi). Amestecă ușor.
  7. După ce orezul este gata, lasă-l să se odihnească 5 minute cu capacul pus. Presară pătrunjel proaspăt înainte de servire.

Poftă bună!